Windows Register opschonen

Afbeeldingen horen bij windows 11.

Wat is het 'Windows Register':

Een zeer belangrijk onderdeel van Windows waarin allerhande essentiële gegevens over de computer zijn opgenomen. Het register wordt meestal Windows-register of Windows registry genoemd. Hierin zijn onder andere programma-informatie, software-instellingen, gebruikersrechten en overige systeemgegevens opgeslagen. Het register is een belangrijk hulpinstrument in geval van een crash.

Problemen met opstarten van windows of programma's:

Indien problemen worden ondervonden bij het starten van windows of een of meer programma's, dan is het windows-register eens opschonen de eerste stap om dit op te lossen.
Het is niet te adviseren om dit met programma's te doen die gedownload kunnen worden van internet. Beter is om dit te doen met het gereedschap (tools) dat in windows zelf aanwezig is.

Of u nu het register zelf gaat opschonen of u laat het een app doen. Een back-up maken van het Windows 10/11 register voordat u begint, is essentieel.

Een back-up maken van het Windows 10/11 register.

Uitvoeren openen in Windows 10/11

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Uitvoeren in het menu.
Uitvoeren

Regedit openen:

In het uitvoeren venster type: regedit.exe
Regedit

Windows register exporteren:

Klik links bovenin op Bestand en klik daarna op Exporteren.
register-exporteren

Selecteer een veilige locatie voor de back-up van het Windows register. Geef een duidelijke bestandsnaam in, het liefst inclusief datum en klik daarna op Opslaan.
Backup-register

Er wordt nu een back-up gemaakt van het Windows-register. Afhankelijk van de grootte van het register kan dit even duren, enkele minuten. Het uiteindelijke register bestand zal enkele honderden MB’s groot zijn.

Windows-register opschonen met Schijfopruiming

Schijfopruiming is een hulpmiddel om tijdelijke bestanden te wissen. Het lijkt alsof dit hulpmiddel niets van doen heeft met het Windows-register. Echter, door het verwijderen van tijdelijke bestanden en andere onnodige bestanden ruimt u verwijzingen op die bestaan in het register.

Klik op het vergrootglas in de taakbalk. In het zoekvenster type: schijfopruiming. Klik daarna op de Schijfopruiming app. Schijfopruiming-app

Klik op de “Systeembestanden opschonen” knop in Schijfopruiming. Systeembestanden-opschonen

Schijfopruiming controles
Schijfopruiming begint met analyseren en berekenen hoeveel ruimte er op de Windows-installatie schijf kan worden vrijgemaakt.
Schijfopruiming-controles

Bestanden verwijderen met Schijfopruiming
Selecteer de te verwijderen bestanden. Bovenin vind u het totaal aan schijfruimte wat kan worden vrijgemaakt. Klik op OK als u klaar bent.
Schijfopruiming

Door het opruimen van data op de harde schijf wordt het register ook opgeschoond. Al deze tijdelijke bestanden en logboeken hebben verwijzingen in het Windows-register.

DISM uitvoeren

DISM staat voor Deployment Image servicing and Management. DISM is een hulpmiddel om problemen in Windows op te lossen en automatisch te repareren. Als er problemen zijn met uw Windows (10?/11) installatie dan bevat dit probleem ook verwijzingen in het Windows-register. Door DISM te starten kunt u deze problemen oplossen.

Klik op het vergrootglas in de taakbalk. In het zoekvenster type: Opdrachtprompt. Klik met de rechtermuisknop op het resultaat en kies voor Als administrator uitvoeren.
Opdrachtprompt.jpg Opdrachtprompt openen als Administrator in Windows 11

In het Opdrachtprompt venster typt u het volgende commando om DISM te starten.
DISM.exe /Online /Cleanup-Image /Restorehealth
Dism.jpg
DISM.exe Online Cleanup-Image Restorehealth

Wacht tot de DISM-controle is uitgevoerd. Als er problemen worden gevonden zal Windows 11 deze automatisch voor u oplossen.